Home   de kennel-naam   de
roedel
  contact   pupinfo /
wachtlijst
  ras  beschrijving
  links


Ontstaansgeschiedenis


Internationale organisaties

 

Sterilisatie, DNA-profiel, FCI

 

Inteelt, parentbreeding

 

Multigen-labradoodle, multigen-AUSTRALIAN-Labradoodle

 

Infusions, reconstrueren

 

Hybride en heterosis-effekt

 

Aanschaf pup, vragen aan de fokker

 

Tenslotte


Achtergrond informatie (pag.5)

Wat is een " Infusion "?
Infusion betekent dat je bepaalde eigenschappen van andere rassen gericht in je fokprogramma opneemt. Dit betekent dat je heel gericht andere rassen inkruist en met de nakomelingen hiervan (alléén de honden die de gewenste eigenschappen hebben) verder fokt.

Beverley Manners van Rutland Manor en medegrondlegster van de originele Australian Labradoodle heeft dit enkele malen zeer wel overwogen gedaan.

Helaas zijn er altijd wel fokkers die proberen het wiel opnieuw uit te vinden en experimenteren met allerlei rassen en claimen tegelijkertijd dat ze Labradoodles fokken die ook over de allergievriendelijke eigenschappen beschikken!

 

Kan het ASD Australian Labradoodle ras opnieuw geconstrueerd worden?
Het antwoord is NEE!
Zelfs de co-founders kunnen de ontwikkeling niet meer herhalen. Je kunt het proces wel reconstrueren omdat dit vastgelegd is, maar bij het opbouwen van het ras werk je met erfelijk materiaal. De eigenschappen die nakomelingen hebben zijn van te voren niet precies vast te stellen.
Tijdens de ontwikkeling van de Australian Labradoodle waren vanwege het versterken van bepaalde eigenschappen vanuit speciale bloedlijnen "infusions" nodig om een gewenste eigenschap of ontwikkeling te versterken. Het maken van een keuze uit de nakomelingen om mee verder te fokken is heel individueel. Zo'n fokproces te kopiëren is onmogelijk! Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom de andere organisaties een nieuw ras hebben geconstrueerd onder dezelfde naam.
Dat is waarom wij spreken van de original Australian Labradoodle.

 

Wat is een Hybride en wat bedoelt men met het Heterosis-effekt?
Deze twee termen kom je op Labradoodle websites ook nog wel eens tegen. We leggen deze termen voor u uit. Hybride en Heterosis zijn termen die uit de genetica stammen. 

Hybride is een term voor een nakomeling uit een kruising tussen twee verschillende (niet verwante) rassen om de voordelen van beide rassen te verenigen.

Met het Heterosis-effekt bedoelt men dat de hybride nakomeling (welke altijd een F1-generatie is) genetisch sterker is dan één van de ouder dieren (genetisch gedifferentieerder). Dit uit zich in verschillende karakters, verschillende soorten vachten, gevarieerdere kleuren en minder erfelijke ziekten. Als je deze nakomelingen onderling weer kruist neemt het Heterosis effect weer af.
De original Australian Labradoodle heeft doordat het een nieuw ras is een grotere genetische variatie en loopt daardoor minder kans op het tot uiting komen van erfelijke ziekten. Foktechnisch zijn erfelijke ziekten (net als bij mensen) niet helemaal te vermijden, vandaar dat ALFA-Europe een aantal testen voor de fokhonden verplicht gesteld heeft, lees verder...


| Home | Naar boven....