Home   de kennel-naam   de
roedel
  contact   pupinfo /
wachtlijst
  ras  beschrijving
  downloads

Over ons

 

Onze Labradors


De Australian Labradoodle


Cymbrogi Labradoodles


Allergievriendelijkheid


De hulp- of therapiehond


ALFA-Europe


De IEALB


Over vachten


Extra informatie


Links

 


Wat is nu precies allergievriendelijk

Er zijn kinderen en volwassenen die bij het lichamelijk contact bijv. door de hond te aaien allergisch op de hond reageren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten door het krijgen van geïrriteerde en tranende ogen of men krijgt het benauwd (astma) en/of men heeft last van huidirritatie (jeuk). Eigenlijk reageert men niet alleen op de hondenharen (aaien) maar vooral op de eiwitten die in de huidschilfers en het speeksel (likken) van de hond voorkomen.

Let op: Een hond die absoluut allergeen vrij is bestaat niet. Een hypoallergene hond is dus een hond met weinig allergenen.

Veel mensen met een allergie voor honden reageren op het allergeen CAN.F1 (het eiwit van de hond dat een allergische reactie uitlokt).
Maar dit allergeen is lang niet altijd verantwoordelijk voor iedere allergische reactie omdat niet iedereen die allergisch voor honden is op dit allergeen reageert. Kennelijk spelen er andere foktoren dan de CAN F1 allergeen ook een rol. Een rol waarvan we het mechanisme nog niet kennen.


Allergievriendelijk betekent, in het geval van een originele Australian Labradoodle, dat iemand die allergisch of astmatisch is, niet of nauwelijks reageert op lichamelijk contact met de Australian Labradoodle omdat:

de hond niet verhaart (dwz. géén seizoens gebonden ruiperiode kent);
de persoon niet reageert op de eiwitten die de hond overdraagt;
de persoon niet reageert op andere allergenen van de hond;
de hond geen typische hondengeur afgeeft.

 

Belangrijk
Toch raden wij de aspirant pupkoper aan voor alle zekerheid bij een goede fokker van originele Australian Labradoodles op bezoek te gaan, om te kijken of men werkelijk niet allergisch op de hond reageert! Een goede fokker zal dan ook voor een goede testomgeving zorgen. Als laatste zal altijd gekeken worden of de pupkoper de hond/pup verdraagt.


N.B. De stijgende populariteit van de Australian Labradoodle heeft er toe geleid dat er fokkers zijn die met allerlei honden zijn gaan experimenteren. Zij claimen dat ook deze kruisingen over de allergievriendelijke eigenschappen beschikken. Of dit altijd het geval is, blijft de vraag!


| Home | Naar boven....